نصب و راه‌اندازی Termux اندروید

نصب و راه‌اندازی Termux اندروید

انتشار:

 

ترموکس (Termux) یک شبیه ساز ترمینال لینوکس برای اندرویده که اکثر دستورات و دسترسی‌هایی که در لینوکس نیاز به روت (root) ندارن رو در اختیار شما میذاره. به عنوان مثال ssh، nano، ping، اجرای اسکریپت، نصب و اجرای پکیج‌ها یا نمایش اطلاعات کارت شبکه.

 

متاسفانه Termux از گوگل پلی حذف شده و از اونجا که تمام کارهای روی این پروژه داوطلبانه صورت میگیره خیلی توسعه پایدار و مداومی نداره. اما به هر حال هنوز از ابزارهای کاربردی و قوی محسوب میشه و تو این مطلب آموزش نصب و راه‌اندازی Termux بر روی گوشی اندروید رو ارائه میدم.

 

دانلود و نصب Termux

اولین قدم دانلود فایل نصبی هستش که یا باید از گیت‌هاب یا از F-Droid دانلود کنید.

من دانلود از گیت‌هاب رو توضیح میدم؛ اول برید به صفحه Releases و آخرین ورژن رو پیدا کنید (الان که مطلب رو مینویسم v0.118.0 آخرین ورژنه). داخل بخش Assets باید یکی از apkها رو دانلود کنید. هر apk برای معماری‌های مختلف پردازنده ساخته شده و قبل از apk کد معماری CPU مشخصه (مثلا arm-64_v8a) و برای تشخیص اینکه کدوم برای دستگاه شماست اول باید معماری CPU گوشی رو بدونید که یا با سرچ کردن مدل گوشی یا با نصب برنامه‌هایی مثل Droid Hardware Info اون رو پیدا کنید و اگر خیلی عجله دارید نسخه universal رو دانلود کنید که حجم بیشتری داره اما تمام معماری‌ها رو تو خودش داره.

بعد از دانلود، فایل نصبی رو اجرا کنید و اگر نسخه درستی رو انتخاب کرده باشید بدون مشکل باید نصب بشه.

 

راه‌اندازی Package manager

برای اینکه بتونید ابزارها و نرم‌افزارهایی که نیاز دارید رو با package manager مدیریت کنید اول دستور pkg update رو اجرا کنید و و در صورتی که موفق نشدید به repository متصل بشید، با اجرای دستور termux-change-repo به صفحه انتخاب repository برید و سرورهای دیگه رو تست کنید.

 

راه‌اندازی Storage

برای اینکه به فایل‌های دستگاه دسترسی پیدا بکنید باید دسترسی storage رو به Termux بدید که با اجرای دستور termux-setup-storage، این راه‌اندازی به طور خودکار انجام میشه و پوشه‌ای تحت عنوان storage در مسیر پیش فرض ترمینال ایجاد میکنه که از طریق اون پوشه میتونید این دسترسی رو داشته باشید.

 

افزونه Termux API

یکی از قابلیت‌های جالبی که Termux در اختیار کاربر میذاره دسترسی به سنسور‌ها، بخشی از سخت‌افزار و بعضی از برنامه‌های پیش فرض گوشی هستش. به عنوان مثال وضعیت باتری، شدت نور صفحه، دسترسی به کلیپ‌بورد، اس ام اس‌ها و تماس‌ها، دوربین و وای‌فای. اگر اطلاعات بیشتری نیاز دارید به لینک راهنمای کامل Termux:API برید.

 

راه‌اندازی Termux:API

برای راه‌اندازی و استفاده از این امکانات باید اول پلاگین Termux:API رو نصب کنید که طبق راهنمای خود Termux هم از گوگل پلی قابل دانلوده و هم از F-Droid.

بعد از نصب پلاگین نیازه که داخل ترمینال دستور pkg install termux-api رو اجرا کنید تا پکیج‌های مورد نیاز نصب بشن و بعد از نصب میتونید دستورات لیست شده در صفحه Termux:API رو اجرا کنید (طبیعتا تمام دستورات روی تمام دستگاه‌ها اجرا نمیشه).

برای تست کافیه دستور termux-sensor -l رو اجرا کنید تا لیست کامل سنسور‌هایی که Termux تشخیص داده رو ببینید.

 

نصب SSH

اگر ورژن درستی از Termux رو نصب کرده باشید با اجرای دستور ssh متوجه دستور مورد نیاز برای نصبش میشید. با اجرای دستور pkg install openssh میتونید ssh رو نصب کنید. بعد از نصب، با دستور ssh -V ورژن رو چک کنید تا از آپدیت بودن repository مطمئن بشید.

 

در نهایت شما میتونید runtime مورد نظرتون رو نصب و به عنوان مثال کد Python اجرا کنید و با ترکیب Termux:API و دسترسی به سنسورها میشه کارهای جالب و خلاقانه‌ای انجام داد.